Skrzynia biegów
SsangYong Tivoli koreański Crossover segmentu B. Pierwszy opracowany model od czasu przejęcia przez koncern Mahindra.
-
- Stały bywalec
- Model: Tivoli
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Ręczna
- Gadu-Gadu: 0
Re: Skrzynia biegów
Postautor: cojapacze » 06 wrz 2018, 21:16
To jest chyba jedyna bolączka tego auta ....skrzynia lub sprzęgło ciężko namacać
-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 28 paź 2018, 19:34
Uuu to chyba u Ciebie większy problem ....choć skrzynie w tivoli nie są precyzyjne i fakt z jedynką jest problem i wrzucić i ruszyć :]]] czasami słychać stuk i szrpniecie
-
- Rusza z kopyta
- Model: XLV
- Rok produkcji: 2017
Postautor: Zubero81 » 31 paź 2018, 20:02
Potwierdzam że stuknięcie czasem towarzyszy wbijaniu jedynki, jednak samo ruszanie jest oki, porównując z Hyundai i30 ktorego także mam okazję użytkować same zmiany biegów j wysprzeglenie bardzo dobrze się spisuje w XLV. Tylko te dźwięki irytują...
-
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2016
Postautor: Xmareckix » 14 lis 2018, 17:52
Dokładnie u mnie jest to samo co u Ciebie ten dźwięk pojawia się przy wrzucaniu jedynki i biegu wstecznego jak auto stoi.Charakterystyczne "puk"Dzieje się tak za pierwszym jak wcisnę sprzęgło.Później już nie puka.Jak wbijam jedynkę i wsteczny ale jak puszczę sprzęgło i wcisnę i wbijam biegi znowu puka.Masakra jakaś,Noe wiem czy nie dzwonić z tym do Aso bo to pukanie jest naprawdę dość głośne.A może już ktoś coś z tym zrobił? Będę wdzięczny za jakiś wpis. 

- zeno
- Stały bywalec
- Gadu-Gadu: 46341384
Postautor: zeno » 14 lis 2018, 18:49
U mnie w Tivoli jedynka wchodzi jak należy, nie haczy , nie zgrzyta i żadnego pukania , czasami z 2 na 3 przy szybkiej zmianie tak jakby nie wysprzęglało sprzęgło lekko zazgrzyta. Teraz już się nauczyłem i zmieniam biegi trochę wolniej i jest dobrze. Jeśli chodzi o jedynkę , to zawsze pierwszy raz wciskam wsteczny bo tak stoi auto w garażu, popróbuje i zobaczę czy coś się będzie działo.
-
- Nowy użytkownik
- Model: XLV
- Pojemność silnika: 1597
Postautor: Czarny78 » 13 gru 2018, 9:07
Witam. Też miałem problem z wbijanie jedynki na serwisie zrobili " regulacje wodzików" tak powiedzieli i jedynka wchodzi elegancko
ale przy 2,3 dalej czuć delikatne chaczenie bardziej odczuwalne na zimnem silniku.

-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 07 sty 2019, 23:04
Z analizy po przejechaniu paru tysięcy km, mam wrażenie że większość opisywanych usterek szarpnięcia przy ruszaniu, stuków dziwnej pracy sprzęgła i innych dolegliwości spowodowane są złym oprogramowaniem silnika ! Sprawdźcie teraz zimą, że jak auto jest na ssaniu po odpaleniu, płynniej to pracuje silnik tak szybko nie wytraca obrotów i ta współpraca silnika ze skrzynią jest jakby płynniejsza ?? Czy to tylko ja mam takie wrażenia ??? W moim Tivoli ruszanie to katastrofa jak na nauce jazdy, skokami na przód albo małe palenie sprzęgła jak nowicjusz , ale teraz zimą ten efekt jakby zminimalizowany na zimnym, ale jak załapie temperaturę koszmar wraca
( Szukam jakiejś firmy co wgrywają softy podnieść parę kucyków lepsze parametry trochę inna praca silnika, na razie zablokowany jestem gwarancją, ale jak tylko odpuści to chyba mnie nic nie powstrzyma od wgrania czegoś innego i przekonania się do moich racji o oprogramowaniu. no chyba że ktoś to już przerabiał i z chęcią się podzieli opinią !!??
PS;
I wydaje mi się że pedał gazu jakoś dziwnie reaguje z opóźnieniem co może wywoływać taki efekt dziury przy 1biegu,

PS;
I wydaje mi się że pedał gazu jakoś dziwnie reaguje z opóźnieniem co może wywoływać taki efekt dziury przy 1biegu,
-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 21 lut 2019, 13:10
No to kolego czekam na wieści w sprawie tej skrzyni i dławienia się auta, ciekawy jestem czy zrobią coś z tym bo szkoda fajne auto a jazda koszmar. No i może potwierdzić się moja teoria o oprogramowaniu , bo chyba za dawkę paliwa mieszankę i te sprawy odpowiada sonda lambda ? I coś tu nie bangla :] i nie dopracowane, a jak Ci się udało namówić serwis do takiej naprawy ???
-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 21 lut 2019, 21:59
marcinj6 pisze:Ogólnie to ponoć w roczniku 2019 jest już inna mapa silnika bo silnik z modelu 2019 spełnia już normy spalin euro 6d. Jak jeździłem tivoli z tego roku to jeździło się bardzo dobrze i bardzo płynnie. Zapytałem czy nie można wgrać tej mapy do silników z 2018r to dowiedziałem się że nie można więc jestem ciekawy dlaczego.. nie wiem czy u mnie jest wina oprogramowania ale napewno mam problem z półosią i skrzynią.. u mnie to szarpanie występuje na gazie i na benzynie i to nie tak że się dławi tylko ewidentnie jakby był gdzieś luz. Podczas wchodzenia na wyższe obroty często czuć wibracje na pedałach i lewarku podczas zmiany biegu.
Problem z instalacją został u mnie wykluczony bo samochód na gazie działa b.dobrze na biegu jałowym obroty trzyma równo raz na czas tak naprawde minimalnie coś tam zafaluje ale to trzeba by się dobrze skupić żeby to zauważyć. Jedynie co to od początku miałem problem z pokazywaniem ilości gazu w butli ale to też mają teraz naprawić. Umówiłem się na wizytę w ASO i wcześniej skontaktowałem się z centralą bo już kilka razy byłem na w różnych ASO i nie udało się usterek rozwiązać. A niektóre usterki były ciężkie do zdiagnozowania ale w końcu serwisantowi się udało je wyłapać. Oprócz tego mam problem z trzaskami/brzęczeniem w środku auta. Drzwi od strony pasażera brzęczą i stuka coś w prawym słupku C i w lewym słupku B albo w tylnych lewych drzwiach..
Kolego a w jakim mieście serwisujesz auto serwisujesz auto ? i czy te silniki nie są takie same ?? widać jakieś różnice pod maską ?
-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 10 mar 2019, 19:59
cojapacze pisze:marcinj6 pisze:Ogólnie to ponoć w roczniku 2019 jest już inna mapa silnika bo silnik z modelu 2019 spełnia już normy spalin euro 6d. Jak jeździłem tivoli z tego roku to jeździło się bardzo dobrze i bardzo płynnie. Zapytałem czy nie można wgrać tej mapy do silników z 2018r to dowiedziałem się że nie można więc jestem ciekawy dlaczego.. nie wiem czy u mnie jest wina oprogramowania ale napewno mam problem z półosią i skrzynią.. u mnie to szarpanie występuje na gazie i na benzynie i to nie tak że się dławi tylko ewidentnie jakby był gdzieś luz. Podczas wchodzenia na wyższe obroty często czuć wibracje na pedałach i lewarku podczas zmiany biegu.
Problem z instalacją został u mnie wykluczony bo samochód na gazie działa b.dobrze na biegu jałowym obroty trzyma równo raz na czas tak naprawde minimalnie coś tam zafaluje ale to trzeba by się dobrze skupić żeby to zauważyć. Jedynie co to od początku miałem problem z pokazywaniem ilości gazu w butli ale to też mają teraz naprawić. Umówiłem się na wizytę w ASO i wcześniej skontaktowałem się z centralą bo już kilka razy byłem na w różnych ASO i nie udało się usterek rozwiązać. A niektóre usterki były ciężkie do zdiagnozowania ale w końcu serwisantowi się udało je wyłapać. Oprócz tego mam problem z trzaskami/brzęczeniem w środku auta. Drzwi od strony pasażera brzęczą i stuka coś w prawym słupku C i w lewym słupku B albo w tylnych lewych drzwiach..
Kolego a w jakim mieście serwisujesz auto serwisujesz auto ? i czy te silniki nie są takie same ?? widać jakieś różnice pod maską ?
Witaj kolego no i pochwal się wynikami wnikliwej analizy i pracy panów mechaników z serwisu, pozytywnie usuniętych usterkach bo objawy mam podobne i ciekawy jestem rezultatów wizyty w serwisie.
-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 11 mar 2019, 20:06
Nie sposób się z tobą nie zgodzić serwisy to porażka ale chyba tak jest wszędzie, oni bazują na przeglądach i tam ciągną kasę a "normalne" podejście do klienta to rzadkość a szkoda bo te nasze autka to naprawdę fajne wozidła.
Trzymam kciuki za pozytywny finał twojej sprawy, może w końcu coś zaczną robić tym szarpaniem może bedziesz pierwszy i otworzysz drogę wszystkim z tym problemem.
Daj znać jak coś zadziałają
Trzymam kciuki za pozytywny finał twojej sprawy, może w końcu coś zaczną robić tym szarpaniem może bedziesz pierwszy i otworzysz drogę wszystkim z tym problemem.
Daj znać jak coś zadziałają
-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 11 mar 2019, 23:32
I co będą Ci wymieniać to sprzęgło ?????? kiedyś walczyłem z tym problemem z serwisem ale stanęło na tym że rozbiorą i sprawdzą i jak nic nie będzie to zapłacę za naprawę tego sprzęgła a kwota z kosmosuuuu :]] odpuściłem bo co zobaczą ? że tarcza całą a szarpania wtedy nie widać .... masakra.
-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 12 mar 2019, 22:11
To strasznie ciekawy jestem jaki będzie efekt tych napraw a szczególnie wymiany tego sprzęgła. Czekam na wieści i mam nadzieje ze będzierz zadowolony, a my może coś wskóramy na twoim przykładzie
powodzenia.
powodzenia.
-
- Stały bywalec
Postautor: cojapacze » 13 mar 2019, 23:58
No to trzymam kciuki a jeśli chodzi o gwarancje mam go już 3 rok wiec tylko naprawiać, nie jeżdżę nim bo to szarpanie doprowadza mnie do szału wole moje robocze, tym tylko w trasy na wakacje ( jak jedzie to nie szarpie :] ) mam najechane tylko 20 tysi koniec leasigu i ucałuję ziemie w miejscu w którym ten samochód odjedzie z nowym właścicielem :]]
-
- Stały bywalec
Postautor: Grzesiek » 19 mar 2019, 22:48
To ja założyłem ten wontek na lpg a dlugo się nikt nie odzywał wiec nie zaglądałem. Ale znalazł się fachowiec:)
Generalnie mam znaczna poprawę nagrzebali coś w sterowniku (podobno mniejsza dawka paliwa i mapy) nie mogę się dowiedzieć co ale pali mi odrobinę więcej benzyny a mniej gazu-dotrysk benzyny? Będę niedługo na przeglądzie to spróbuję to wyjasnic
Generalnie mam znaczna poprawę nagrzebali coś w sterowniku (podobno mniejsza dawka paliwa i mapy) nie mogę się dowiedzieć co ale pali mi odrobinę więcej benzyny a mniej gazu-dotrysk benzyny? Będę niedługo na przeglądzie to spróbuję to wyjasnic
Grześ
Tivoli Quartz premium LPG 2017
Tivoli Quartz premium LPG 2017
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię