Nie mogę uruchomić Ssangyonga XLV 2016 r. benzyna 1,6 manual
SsangYong Tivoli koreański Crossover segmentu B. Pierwszy opracowany model od czasu przejęcia przez koncern Mahindra.
-
SZYMONXLV
- Rusza z kopyta
- Model: XLV
- Gadu-Gadu: 0
Nie mogę uruchomić Ssangyonga XLV 2016 r. benzyna 1,6 manual
Postautor: SZYMONXLV » 30 lip 2026, 22:08
Nie mogę uruchomić auta - Ssangyong XLV 2016 r. benzyna 1,6 manual, napęd na przód, kluczyk. Po tygodniowym pobycie na kempingu nie mogłem uruchomić samochodu - po przekręceniu kluczyka świeciły się kontrolki, ale nic się nie działo. Sąsiedzi z kempingu podłączyli kable do drugiego akumulatora, ale to samo - po przekręceniu kluczyka świecą się kontrolki i cisza. "Z popychu" nie można uruchomić. Sąsiad przynosi woltomierz i prostownik - na akumulatorze jest 6 V, podłączamy prostownik i ładujemy około 2,5 godziny, dodatkowo dokładam start jumpera, który w międzyczasie też podładowałem i samochód odpala. Jadę do domu na wyświetlaczu mruga pomarańczowa kontrolka kluczyka, ale dojeżdżam do domu. Na drugi dzień kupuję nowy akumulator, uruchamiam i (kontrolka kluczyka - immobilizera ciągle mruga) jadę na zakupy, później do domu, wieczorem już nie mogę uruchomić auta. Po przekręceniu kluczyka świecą się kontrolki i nic się nie dzieje, kontrolka immobilizera nie zapala się od razu tylko po którymś przekręceniu kluczyka. Nie odpala ze Start Jumpera. Nie odpala po przez ciągnięcie drugim samochodem. Drugi kluczyk i wymiana baterii w kluczyku nie pomaga. Klemy nie są poluzowane. Przewody masowe są mocno przykręcone do karoserii i do silnika. Wzywam mechanika mobilnego: sprawdza bezpieczniki, ma tablet i wtyczkę do gniazda diagnostycznego coś tam robi, ale nic nie tłumaczy. Pytam, czy to nie rozrusznik, wyciąga bezpiecznik i wkłada drucik w to miejsce - słychać, że rozrusznik pracuje i chce uruchomić silnik, ale nic z tego. Pytam o pompę paliwa, przekręca kluczyk i mówi, że słychać pompę. Mówi, że nic nie zrobi bo nie ma schematu inkasuje 300 zł za diagnostykę i odjeżdża. Od lat nie korzystam z serwisu Ssangyonga, ze względu na ceny, ale co zrobić dzwonię. Słyszę, że najbliższy termin za dwa tygodnie, nie pomagają w holowaniu auta, diagnoza 861 zł plus 432 zł za każdą godzinę pracy elektryka. Co robić? Miał ktoś taki lub bardzo podoby przypadek?
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2018
- Pojemność silnika: 1600
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Re: Nie mogę uruchomić Ssangyonga XLV 2016 r. benzyna 1,6 manual
Postautor: Piasek1980 » 31 lip 2026, 7:03
Mógł nałapać w cholerę błędów na tym starym aku który miał 6V, Dodatkowo nie pomogły startery, itp. Odepnij klemę minusową na noc, przekręć kluczykiem jeszcze na START aby wyssało kondensatory a aku podepnij pod prostownik.
Rano załóż klemę, włącz zapłon i daj mu 30 sek żeby wczytał sobie wszystkie referencyjne ustawienia ze sterownika. Wyłącz zapłon.
Następnie spróbuj odpalić - powinien zaskoczyć z obrotu.
No chyba że IMMO coś zaczyna głupieć - ale to już powinien ci przy próbie odpalenia sygnalizować że coś z nim nie tak.
Rano załóż klemę, włącz zapłon i daj mu 30 sek żeby wczytał sobie wszystkie referencyjne ustawienia ze sterownika. Wyłącz zapłon.
Następnie spróbuj odpalić - powinien zaskoczyć z obrotu.
No chyba że IMMO coś zaczyna głupieć - ale to już powinien ci przy próbie odpalenia sygnalizować że coś z nim nie tak.
Zamienniki części Tivoli/XLV
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
https://ssangyongklub.pl/forum/xlv-1-6e-xgi-zamienniki-czesci-zamienne-zbiorczy-t5872.html
-
SZYMONXLV
- Rusza z kopyta
Postautor: SZYMONXLV » 01 sie 2026, 12:12
Bardzo dziękuję za informację.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
- odpiąć klemę minusową,
- przekręcić kluczykiem na START (i tak zostawić z przekręconym kluczykiem?!, czy przekręcić kluczyk na chwilę?),
- podpiąć prostownik (podpiąć od razu po odpięciu klemy minusowej i przekręceniu kluczyka na START, czy czekać kilka godzin, a potem podłączyć prostownik?), czy prostownik podpiąć ujemnym przewodem do ujemnego bolca akumulatora, czy do karoserii lub silnika?,
- odpiąć prostownik (po kilku godzinach - po pełnym naładowaniu),
- założyć klemę minusową,
- włączyć zapłon i odczekać 30 sekund,
- uruchomić samochód.
Tak to ma wyglądać?
Dodam jeszcze, że już odłączałem klemy (obie) na pół godziny i po podłączeniu ponownie i przekręceniu kluczyka to samo - święcą kontrolki i nic się nie dzieje.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
- odpiąć klemę minusową,
- przekręcić kluczykiem na START (i tak zostawić z przekręconym kluczykiem?!, czy przekręcić kluczyk na chwilę?),
- podpiąć prostownik (podpiąć od razu po odpięciu klemy minusowej i przekręceniu kluczyka na START, czy czekać kilka godzin, a potem podłączyć prostownik?), czy prostownik podpiąć ujemnym przewodem do ujemnego bolca akumulatora, czy do karoserii lub silnika?,
- odpiąć prostownik (po kilku godzinach - po pełnym naładowaniu),
- założyć klemę minusową,
- włączyć zapłon i odczekać 30 sekund,
- uruchomić samochód.
Tak to ma wyglądać?
Dodam jeszcze, że już odłączałem klemy (obie) na pół godziny i po podłączeniu ponownie i przekręceniu kluczyka to samo - święcą kontrolki i nic się nie dzieje.
-
SZYMONXLV
- Rusza z kopyta
Postautor: SZYMONXLV » 02 sie 2026, 0:44
Akumulator naładował się do 13,4 V, włączyłem zapłon i odczekałem 30 sekund, wróciłem do pozycji początkowej i próbowałem uruchomić silnik kilkukrotnie, ale bez powodzenia. Pomarańczowa kontrolka kluczyka nie święciła się. Ponownie sprawdziłem napięcie na akumulatorze było 12,9 V. Taki szybki spadek napięcia po kilkukrotnej próbie uruchomienia silnika? Jakieś inne pomysły? Co jeszcze powinienem sprawdzić?
- Piasek1980
- Stały bywalec
- Rok produkcji: 2018
- Skrzynia biegów: Automat 6biegowy
Postautor: Piasek1980 » 03 sie 2026, 8:05
No to wychodzi na to że coś z tym immo nie gra. Tym bardziej jak zmieniłeś kluczyk na zapasowy i nie pomogło.
Zamienniki części Tivoli/XLV
-
darekn15
- Rusza z kopyta
- Model: Korando
- Rok produkcji: 2024
- Pojemność silnika: 1500
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: darekn15 » 04 sie 2026, 22:33
Pytanie co się dzieje gdy przekręcasz kluczyk, czy np przygasają kontrolki. Może to jest problem "masy". Nie wiem jak to jest w Tivoli , ale z innych aut kojarzę że immo nie blokuje rozrusznika, ale odcina paliwo, bądź zapłon i kręcenie rozrusznikiem nie uruchamia pojazdu. Nie mam Tivoli żeby pozaglądać do komory silnika, ale zazwyczaj przewód masowy z aku idzie na karoserię w komorze silnika - warto może odkręcić i przeczyścić ten styk. Są jeszcze inne "masy" dla czujników też w różnych punktach karoserii - też warto przeczyścić.
btw czy masz jakiś skaner ODB - nawet najprostszy ELM327 -do kupienia za grosze (50 pln) może pokarze jakiś błąd - np. czujnik położenia wału korbowego - z takim uszkodzeniem ECU raczej nie dopuści do uruchomienia silnika
btw czy masz jakiś skaner ODB - nawet najprostszy ELM327 -do kupienia za grosze (50 pln) może pokarze jakiś błąd - np. czujnik położenia wału korbowego - z takim uszkodzeniem ECU raczej nie dopuści do uruchomienia silnika
-
Grzesiek
- Stały bywalec
- Model: Tivoli
- Rok produkcji: 2017
- Skrzynia biegów: Ręczna
Postautor: Grzesiek » 05 sie 2026, 23:51
A takie banalne pytanie wciskasz sprzęgło jak próbujesz odpalić auto?
Bo jest czujnik na nim i nie pozwala na rozruch jak się nie wcisnie. Miałem taką sytuację jak kupiłem nowego, mi zapala żonie nie, wsiadam i mi zapala. Żona nigdy sprzęgła nie wciskała hehe.
Bo jest czujnik na nim i nie pozwala na rozruch jak się nie wcisnie. Miałem taką sytuację jak kupiłem nowego, mi zapala żonie nie, wsiadam i mi zapala. Żona nigdy sprzęgła nie wciskała hehe.
Grześ
Tivoli Quartz premium LPG 2017
Tivoli Quartz premium LPG 2017
Przejdź do
- Ogólne
- O wszystkim
- Nasze auta
- Warsztaty
- Przed zakupem
- Wątki do usunięcia
- Wydarzenia
- Zloty i spotkania
- Modele
- DIY - Zrób to sam
- Actyon/Actyon Sports
- Kyron
- Korando Family do 1995 roku (Isuzu Trooper)
- Korando II (1997 - 2006)
- Korando typu C (2011-2019)
- Korando D (2019 do dzisiaj)
- Musso/Musso Sports (Daewoo) (1993-2005)
- Rexton I/II/W (2003-2016)
- Rexton G4 (2017 - do dzisiaj) / Musso Pickup (2018 - do dzisiaj)
- Rodius
- Tivoli / XLV
- Giełda
- Sprzedam
- Kupię